Declarațiile pe proprie răspundere completate online trebuie semnate, obligatoriu, de mână. Precizări oficiale

30.03.2020 - Declarațiile pe proprie răspundere prin care românii justifică deplasarea în afara locuinței trebuie semnate obligatoriu de mână. Astfel, chiar dacă au completat pe calculator documentele editabile puse la dispoziție de autorități sau online pe site-ul STS, ele trebuie scoase la imprimantă și semnate. O altă variantă este cea de a scrie de mână declarația. Totul în epoca digitalizării și a semnăturilor electronice.
„Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare. În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă. În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronică, care să fie în același timp facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.
Potrivit sursei citate, pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia, precizează Grupul de comunicare strategică.
Practic, declarația semnată olograf poate fi fotografiată și prezentată autorităților.
Guvernul a pus la dispoziție prin Serviciul de Telecomunicații Speciale un site - formular.sts.ro - prin care românii care au nevoie să iasă din casă pot completa online și pot genera automat declarația pe proprie răspundere.