Gabriela Firea anuntă că bucureștenii care pleacă în vacantă vor putea face teste COVID-19 gratuit

14.07.2020 - Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică faptul că va pune la dispoziția bucureștenilor care au nevoie de test COVID-19 pentru a merge în destinații de vacanță, precum Grecia, un test gratuit pentru depistarea Sars-CoV-2. Edilul a explicat că testele vor fi de tip antigen, făcute cu aparate Real Time (RT)-PCR din 12 clinici private și de stat cu care Primăria are parteneriate.
“Avem în derulare un program de testare a bucureștenilor asimptomatici din mai multe categorii, la care adăugăm și categoria turism. Până acum am testat bucureșteni care lucrează în domenii care presupun întâlnirea cu multe persoane cu risc de contaminare: sportivii, jurnaliștii, farmaciștii, angajații de la terase, acestea fiind adăugate celor esențiale pe care le-am testat încă de la începutul pandemiei, anume medicii, asistenții, asietenții sociale, serviciile de utilitate publică.
Am realizat de urgență un proiect de hotărâre pentru ședința de Consiliu General care are loc miercuri. Vorbim de testele COVID solicitate în străinătate, în Grecia, acele teste tip antigen, care arată dacă persoana respectivă este la momentul de față contaminată cu virusul Sars-CoV-2.
Testele se realizează prin exudat nazal. Obțin rezultatul în aparatele RT-PCR pe care le avem la dispoziție. Avem parteneriate cu 12 clinici de stat și private din București.
Persoanele care se vor înscrie începând de joi la adresa de e-mail pe care o vom face publică, vor fi apelați,  cât de curând posibil de colegii de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB).
Bugetul este din ceea ce înseamnă fondurile Primăriei București. S-a aprobat deja prin buget testele pentru categoriile enunțate mai sus. Avem 15.000 de teste față de primele 10.000, dar putem să achiziționăm în funcție de necesarul și solicitările venite din partea bucureștenilor”, a afirmat Gabriela Firea.