Studiu: Imunitatea la COVID-19 poate dispărea în câteva luni

14.07.2020 - Cei care au trecut prin infecția cu coronavirus își pot pierde imunitatea în fața bolii, arată un nou studiu efectuat de experții britanici. Potrivit rezultatelor citate de "The Independent", pacienții vindecați se pot reinfecta, așa cum se întâmplă și în cazul unei gripe, de exemplu.
Studiul desfășurat de cercetătorii de la King’s College London arată că, la aproximativ două săptămâni de la primele simptome, 60% dintre pacienți au dezvoltat un nivel suficient de anticorpi pentru a rezista unei noi infecții cu coronavirus. După 3 luni însă, procentul a scăzut la 17%.
Potrivit experților, rezultatul infirmă din nou "conceptul periculos de imunitate de turmă", potrivit căruia se anticipa că se va atinge un punct în care o comunitate poate deveni rezistentă la virus prin expunerea pe scară largă.
"Ce știm despre acest tip de virusuri este că oamenii se pot reinfecta destul de des", a declarat pentru "The Guardian" profesorul Stuart Neil, co-autor al studiului. "Asta înseamnă că imunitatea generată nu durează foarte mult. Se pare că SARS-CoV-2, virusul care declanșează COVID-19, funcționează după același tipar", a precizat el.
Rezultatele obținute de cercetătorii de la King’s College London urmează să fie revizuite și de alți experți, dar ele vin să confirme concluziile unui studiu desfășurat și de Universitatea Medicală Chongqing din China.
Cercetătorii chinezi au urmărit 37 de pacienți simptomatici și 37 de pacienți asimptomatici. Din numărul total, 90% au arătat o scădere a anticorpilor IgG în două sau 3 luni.
Și profesorul Jonathan Heeney, virolog la Universitatea Cambridge, a subliniat că un set tot mai consistent de rezultate indică faptul că imunitatea la COVID-19 este de scurtă durată.
Studiul ar putea avea implicații și asupra eficienței unora dintre componentele vaccinului anti-COVID-19.
"Dacă este nevoie de un nivel scăzut de imunitate, cele mai multe dintre vaccinurile dezvoltate în prezent vor funcționa, dar dacă va fi nevoie de un răspuns imun mai puternic sau de o anumită calitate a răspunsului imun, vom vedea că o parte dintre subiecți nu vor mai corespunde", a subliniat profesorul Robin Shattock, șeful echipei de cercetare de la Imperial College London.
Până acum, echipa condusă de Shattock a vaccinat 15 voluntari. Lor li se vor adăuga în săptămânile următoare alți 200-300 de participanți.