Tara unde depresia si anxietatea sunt recunoscute ca accidente de munca

17.01.2018 - Franta. Mai mult de 10.000 de afecţiuni psihice au fost recunoscute ca accidente la locul de muncă în 2016 în Franţa, iar dintre acestea 596 au fost încadrate ca boli profesionale, relevă un raport inedit făcut public marţi de l'Assurance maladie (casa de asigurări de sănătate).
Departamentul accidente de muncă/boli profesionale din cadrul l'Assurance maladie a studiat certificatele medicale pentru cele 626.000 de accidente de muncă recunoscute în 2016: printre acestea, aproximativ 10.000 vizau "tulburări psihice". Expresia include tulburări de anxietate, tulburări de somn, depresie, tulburare de stres post-traumatic, relatează Le Figaro.
Două "evenimente declanşatoare" sunt la originea creşterii accidentelor de muncă legate de afecţiuni psihice, în proporţii "aproximativ egale", se spune în raport. Pe de o parte, un şoc sau un stres legat de un eveniment violent din afara companiei (agresiune, jaf, atac ... la locul de muncă) şi, în al doilea rând, condiţiile de muncă. Recunoaşterea tulburărilor psihice ca accidente de muncă se bazează pe certificatul medical care descrie accidentul şi circumstanţele acestuia, explică Le Monde.
În ceea ce priveşte companiile, trei sectoare de activitate concentrează aproximativ jumătate din cazurile de tulburări psihice: medico-social (18%), transport (15%) şi comerţ cu amănuntul (13%). Toate trei au în comun relaţia cu publicul.